Hiivaleipää -ruisjauhoilla ja vehnäjauhoilla, ohje oli hyvä ja alotin jo leivonnan,kun huomasin hiivaleipäjauhojen puutteen! Eli vaihdoin viileesti vain vehnäjauhot tilalle. Saa nähdä mitä raati tuumaa.

Nappasin Kalastajan vaimon blogista näkkäriohjeen, jota teen kun kaikki ainekset ovat kasassa,eli;

Knekkis

 

2 dl karkeita ruisjauhoja

2dl auringonkukansiemeniä

2 dl sesaminsiemeniä

2 dl kaurajauhetta (havrekli)

2 dl (pieniä) kaurahiutaleita

2 dl pellavansiemeniä

1-2 tl suolaa

7 dl vettä

 

Sekoita kaikki ainekset yhteen taikinaksi. Suolaa mulla on tapana laittaa sellanen reilu teelusikallinen ja pellavansiementen määrän voi puolittaa jos siltä tuntuu... Voivat nimittäin saada vatsan toimimaan aika tehokkaasti ;) Mutta tekee hyvää hitaammalle mahalle :))

 

Tästä taikinastaa saa kaksi täyttä pellillistä näkkäriä ja mulla on tapana painella se vedellä kostutetuin käsin mahdollisimman ohuiksi levyiksi pelleille. Näkkärilevyt täytyy myös jakaa sopivankokoisiin paloihin ennen paistamista esim. pitsarullalla. Paistettua näkkäriä on muuten mahdoton saada kunnon palasiksi.

 

Kannattaa laittaa molemmat pellit yhtaikaa 180 asteiseen uuniin. Paistoaika on 45 minuuttia ja näkkärit vaativat "tuuletuksen" 15 minuutin välein. Eli avaat uunin vartin välein niin, että kuuma ilma pöllähtää ulos ja poistaa kosteuden uunista -näkkärit pääsevät kuivahtamaan. Tämän jälkeen näkkäreitä paistetaan vielä puoli tuntia 100 asteessa. Eli kolmevarttia 180 asteessa ja puoli tuntia 100 asteessa.